Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

"Kupite stan bez provizije!" Šta ovakvi oglasi zapravo znače?*++**++*

Ukoliko ste kupovali ili planirate da kupite nekretninu u Srbiji, pretragom oglasa na raznim sajtovima sigurno ste primetili oglase agencija za nekretnine ili investitora na kojim krupnim boldiranim slovima piše nešto tipa "bez agencijske provizije", "kupite stan bez plaćanja provizije", "direktna prodaja" i sl. Ovi oglasi su obično najprimamljiviji kupcima iz prostog razloga što u vreme opšte inflacije i visokih cena svako od nas razmišlja kako da uštedi.

Ali osim uobičajenog "vi ne plaćate proviziju" kada nazovete telefonom, da li ste se zapitali da li je to stvarno tako? Da li neko ko je otvorio firmu za posredovanje radi posao bez nadoknade? Da li vam je bilo koja firma nekada nešto uradila besplatno, osim ako kupite tri stvari, pa dobijete četvrtu gratis. Naravno da ne. Posrednici, kao i svi ostali rade za nadoknadu i svaka usluga se plaća. Ovakvi oglasi samo sadrže dogovor posrednika i prodavca, po kome će prodavac isplatiti posredniku njegovu naknadu, s tim što je ta naknada već dodata na osnovnu cenu prodavca, pa vi celokupan iznos uplaćujete prodavcu. Iz posla odlazite zadovoljni misleći da nešto niste platili, nesvesni da ne samo što ste platili, nego ste u većini slučajeva platili i više. Oglasi ovakvog tipa čine samo da se u javnosti stvori slika da je posrednička naknada nešto strašno i da je pri kupoprodaji nepokretnosti najbitnija stvar da se to nekako ne plati.

Daleko iskreniji su oglasi sa naslovom "direktna prodaja", koje uglavnom daju građevinske firme, investitori. Ovde se možete obratiti direktno investitoru i tu zaista nije uračunata posrednička naknada. Ali i to donosi određeni rizik. Posrednici koji oglašavaju stanove u izgradnji prethodno provere dokumentaciju investitora, znaju da li ima građevinsku dozvolu, da li je platio naknadu za komunalno opremanje i pribavio prijavu radova i sl. U "direktnoj prodaji" vi to morate odraditi sami. Svima nam je poznato bar desetine slučajeva kada je investitor obećao jedno, a uradio drugo, rekao da ima kompletnu dokumentaciju, a ispostavilo se suprotno. To je rizik koji svaki kupac ima pravo da prihvati na sebe. Ali je oglas ispravan. Zapitajmo se i šta nam govori kada oglas jedne građevinske firme u prvom planu ističe kako možete da uštedite 2 ili 3% od cene, umesto da ističe svoj kvalitet, pouzdanost u rokovima gradnje, uknjižavanjem svojih objekata i zadovoljne kupce.

Posrednička naknada se plaća za usluge marketing prezentacije i oglašavanja nekretnine, realne procene tržišne vrednosti, provere dokumentacije, angažovanje advokata za sastavljanje kupoprodajnog ugovora, kao i mnoge druge sitne tehničke i pravne stvari (podnošenje zahteva za promenu vlasništva u javnim preduzećima, podnošenje zahteva za oslobađanje plaćanja poreza na prenos ili refundaciju PDV-a i sl.) vezane za proceduru kupoprodaje, koje posrednici obave za vas u toku kupoprodaje. U našem tekstu https://najlepsistanovi.rs/post/predznanje-koje-morate-imati-pre-nego-sto-krenete-u-kupovinu-stana/16/ pokušali smo da objasnimo šta sve posrednik radi za vas u toku tog procesa.

Kao i advokatske kancelarije, knjigovođstvene agencije i mnoge druge uslužne delatnosti, posrednici naplaćuju naknadu za svoje usluge. Za tu naknadu vi tačno znate šta dobijate i ona je unapred određeni iznos, koji se ne može povećavati. Usluge vam pružaju firme koje su upisane u registar posrednika, koje imaju licencirane agente i koje su pod kontrolom tržišne insekcije, Privredne komore RS i nadležnog ministarstva.

Suština je da angažovanje posrednika nikome nije nametnuto i da je na vama kao kupcu da odlučite kako želite da prođete kroz taj proces. Kupovina nekretnine je jedan od najstresnijih poslova u životu jednog čoveka i eventualna šteta nastala lošom transakcijom je uglavnom mnogo puta veća od iznosa posredničke naknade. Poštovanje klijenata kako u samom procesu kupoprodaje, tako i u oglašavanju nekretnina i uslova pod kojima se ta nekretnina može kupiti, pa i iznosu posredničke naknade je naš kurs u poslovanju. Na vama je da odlučite da li vam je najbitnije da verujete da ste nešto uštedeli, iako u većini slučajeva niste ili da angažujete profesionalce koji će vam pomoći da kroz taj proces prođete sigurno i bez problema. 
Mi poštujemo vaš izbor.
*++**++*