Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

PREDZNANJE KOJE MORATE IMATI PRE NEGO ŠTO KRENETE U KUPOVINU STANA!

Iako kupovinu nepokretnosti svi mi smatramo kao jedan od većih uspeha u životu, psiholozi proces kupovine svrstavaju u jednu od pet najstresnijih situacija u životu. Kako većina nas taj posao radi prosečno 2-3 puta u životu, može se reći da prirodno nismo naviknuti da kroz sve to prolazimo.

Zato je bitno da dobro upoznate ceo proces kupovine nepokretnosti, pre nego što ga započnete. U poslednjih nekoliko godina napravljen je izuzetan pomak ka većoj sigurnosti kupca, pa vredi napomenuti nekoliko stvari, koje vam pomažu pri kupovini:

  1. Od 2013-e postoji Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, pa su mnogi agenti licencirani i upisani u Registar posrednika ( http://195.222.96.215/registarposrednika/#/registry-search ), koji bi svakako trebali da pogledate i proverite pre nego što uđete u posao sa agentom;

  2. Uvedeni su javni beležnici, koji u trenutku potpisivanja kupoprodajnog ugovora pristupaju online bazi podataka, koja obuhvata celu Srbiju, kako bi proverili da li je bilo prometa za nepokretnost koju kupujete, pa više ne postoji mogućnost duple prodaje iste nepokretnosti;

  3. Uveden je online katastar, pomoću koga možete i sami videti pravni status nepokretnosti koja vas zanima;

  4. Osnovana je Grupacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti pri Privrednoj komori Srbije i udruženje Klaster nekretnine, koje kontrolišu rad posrednika i povećavaju nivo zaštite kupaca.

 

Ali pored svega navedenog, još uvek postoje problemi na tržištu prometa nepokretnosti. Zakon o oglašavanju još uvek nije prilagođen ovoj oblasti, tako da u štampanim  i elektronskim medijima za oglašavanje nepokretnosti i danas možete naići na bezbroj nepreciznih, zbunjujućih i u mnogim slučajevima zastarelih oglasa, koji sakrivaju sliku pravnog stanja određene nekretnine, a i mogu vam stvoriti lažnu predstavu o kretanju cena nekretnina u datom momentu. Zato je bitno da pronađete Posrednika sa kojim možete otvoreno razgovarati, reći mu koje su vaše potrebe, želje i realne mogućnosti, na osnovu čega vam pravi profesionalac može dati najbolji savet o tendencijama tržišta i kakva kupovina je sa ekonomske tačke gledišta najbolja za vas. Naravno, pre nego što mu date svoje poverenje, proverite u Registru posrednika da li je agent licenciran. I dalje se u oglasnim sredstvima može naći mnogo oglasa agenata koji nisu licencirani i rade na crno, pa ni ne znaju koliko dugo će se baviti tim poslom i time su njihovi motivi uglavnom brza zarada, a ne sigurnost kupca. Zato se uvek obratite Posredniku koji je upisan u Registar posrednika.

Profesionalni i licencirani Posrednik vam neće samo pomoći oko pronalaženja idealne nekretnine, dati dobar ekonomski savet o vašoj investiciji, pomoći u pregovorima oko postizanja najbolje cene za vas, već će izvršiti pripremu kompletne dokumentacije, kako pri overi ugovora, tako i pri podnošenju zahteva za upis u katastar, poreske prijave i promena vlasnika kod javnih preduzeća, a samo prikupljanje sve te dokumentacije je ranije primoravalo kupce da nedeljama stoje pred svim šalterima javnih ustanova.

Na kraju, obično se kao kupci pre svega vodimo emotivnim aspektom kada biramo nekretninu, a pravi profesionalac gleda i godinama unapred, pa će vam izuzetno koristiti savet o budućem razvoju lokacije na kojoj se nalazi željena nekretnina, odnosno kako će se ona kotirati na tržištu za 5 ili 10 godina ako poželite da je prodate. Pravi profesionalac će vam pomoći da odaberete ne samo lepu, nego i "prodajnu" nekretninu, koja vam u budućnosti neće biti zarobljeni kapital i čijom ćete eventualnom prodajom moći da zaradite ili da bar povratite svoj uloženi novac.

Kao i u svim profesijama, i među Posrednicima ima vrhunskih profesionalaca, a i onih "manje dobrih". Izbor pravog doktora, advokata, stolara, pa i agenta za nekretnine je uglavnom već pola obavljenog posla. Investirajte vreme u pronalaženje pravog profesionalca, koji će vam uštedeti novac, vreme i živce i omogućiti vam da potpuno uživate u svom novom domu.

 

 

Čekamo Vas...

Vaše Mitrović Nekretnine