Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

Novi Sad, grad po mojoj meri: Lokacija – Sajmište

Započinjemo seriju tekstova o lokacijama u Novom Sadu, a kao prvu odabrali smo nama veoma blisko – Sajmište.

Ova lokacija nam je posebno draga iz više razloga. Naša kancelarija se zvanično nalazi u ovom delu, iako smo adresom u ulici Ognjena Price na broju 1, a ona je sastavni deo Bulevara oslobođenja koji je ujedno i granica Sajmišta.

Koje su granice naselja?

Oivičen bulevarima i veoma prometnim ulicama, ovaj deo grada je našao način da zadrži svoj mir i odbrani ozelenjene ulice.

Južnu granicu Sajmišta čini Futoška ulica, istočnu granicu čini Bulevar Oslobođenja koji je ujedno i jedan od najprometnijih, dok severnu granicu čine Bulevar kralja Petra I i ulica Braće Popović, severnozapadnu granicu čini ulica Branka Bajića, dok zapadnu granicu Bulevar Evrope. Bitno je naglasiti da delovi ove lokacije čine i ulice za koje stanovnici Novog Sada često ne znaju da odrede pripadnost. Tako da često za ulice Kosančić Ivana, Ćirpanovu, Devet Jugovića, Toplice Milana možemo čuti da ih pripajaju Bulevau oslobođenja.

 

Šta sve možete naći na Sajmištu

Sajam – objekat po kom je ovaj deo grada dobio naziv. Osnovan je nakon sticanja statusa slobodne kraljevske varoši 1748. godine, nakon što je Novi Sad stekao pravo da organizuje zemaljske vašare koji su se održavali 20. marta, 19. maja, 10. jula i 20. oktobra svake godine. Zanimljivo je da su se do 1939. godine izložbe održavale na starom sajmištu u Šumadijskoj ulici. A jubilarni, 10. sajam i izložba otvoreni su 1940. godine, na novoj lokaciji, u današnjoj Hajduk Veljkovoj ulici, gde se Sajam i dalnas nalazi.

Futoški park – nastao početkom 20.veka kao park specijalne namene oko Jodne banje. A danas zauzima površinu od oko 8 hektara i omiljeno je mesto žitelja ovog dela grada. Zanimljivo je da je nastao od šume koja se protezala čak do Futoga, a danas simbolično nosi naziv istog naseljenog mesta i graniči se sa Futoškom ulicom koja je po istom modelu dobila ime.

Zdravstvene institucije – Na Sajmištu se nalaze i značajne zdravstvene ustanove: Pokrajinska bolnica (poznatiji kao Klinički centar Vojvodine), Dečja bolnica, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Zavod za transfuziju krvi, porodilište (među novosađanima poznato kao Betanija) i već pomenuta Jodna banja.

Bazen i ostali sportski sadržaj – Jedan od tri gradska bazena. A jedini koji se koristi isključivo u toku letnje sezone. Lociran na kraju ulice Novosadskog sajma, odmah posle Hotela Park. Ovaj bazen je omiljeno mesto najmlađih sugrađana kako ovog, tako i ostalih delova grada, ali i drugih sugrađana koji žele da se rashlade tokom letnjih meseci. Pored bazena, a u sklopu sportskog centra „Sajmište“ se nalaze i teren za fudbal, teniski tereni, streljana za vazdušno oružje, kuglana...

 

Atraktivnost naselja

Proteklih godina Sajmište porpima nove oblike, značajno se urbanizuje i gradi. A manje ulice poput Ćirpanove, Toplice Milana, Devet Jugovića postaju atraktivna mesta za izgradnju višeporodičnih stambenih objekata – zgrada do četiri ili pet spratova.

Nekoliko vrtića, osnovna škola i ostali sadržaj koji je pogodan za porodice posebno privlači ovaj tip stanovništva.

Ulice između Mičurinove i Branimira Ćosića zadržaaju svoj stari oblik. Većinski u ovim ulicama se nalaze kuće, a karakteriše ih dosta zelenila i miran način života, sklonjen od gradske buke i gužve.

Deo koji popularno zovemo Jodna Banja, a pripada Sajmištu, takođe zadržava stare obrise, i karakteriše ga miran način života, ulice sa kvalitetno renoviranim ili novoizgrađenim kućama. Tako da u ulicama Nikole Tesle, Pere Dobrinovića, Dr Milana Petrovića možemo okusiti mirniji način života.

 

Nekretnine iz naše ponude koje se nalaze na Sajmištu (Bulevar oslobođenja, Sajam)

Na našem sajtu možete videti više nekretnina koje se nalaze u dovom delu grada. Izdvajamo nekoliko njih:

https://najlepsistanovi.rs/stan/novi-sad/bulevar-oslobodjenja/1000373/

https://najlepsistanovi.rs/stan/novi-sad/bulevar-oslobodjenja/1000005/

https://najlepsistanovi.rs/stan/novi-sad/sajam/1000353/

https://najlepsistanovi.rs/stan/novi-sad/bulevar-oslobodjenja/1000278/