Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

Najbitnija stvar u procesu prodaje nekretnine - PROCENA VREDNOSTI

Posle naših tekstova o tome kako da pripremite svoju nekretninu za prodaju i prezentaciju, vreme je za savet o najvažnijoj stvari u prodaji nekretnine, koja određuje koliko ćete brzo završiti ceo proces - procena vrednosti. U hiljadama oglasa po sajtovima za nekretnine, ovaj će parametar odrediti koliko će vaš oglas biti posećen, koliko ćete imati poziva i koliko brzo završiti prodaju.

Svaki kupac ima svoj budžet za kupovinu nepokretnosti i na osnovu toga filtrira i pretražuje na internetu aktuelnu ponudu. Ukoliko je vaša nekretnina preskupa u odnosu na trenutno tržište, njemu se vaš oglas neće ni prikazati i neće ni imati prilike da vidi i upozna se sa njenim prednostima. Ukoliko je pak vaš oglas značajno ispod cene ostalih nekretnina, kupac će pomisliti da nešto sa vašom nekretninom sigurno nije u redu, pa će u većini slučajeva samo preskočiti oglas. Realna tržišna cena stavlja vašu nekretninu u jednaku poziciju sa drugima, pa se onda kupac fokusira na kvalitet i prednosti koje ona nudi, a ne na cenu.

U periodu inflacije, koji je za nama, prodavci su uglavnom slušali bombastične vesti, gledali izuzetno nerealne oglase i usklađivali svoje cene sa njima. Mnogi agenti za nekretnine, u želji da dobiju prodavca za svog klijenta ili da ga prosto ne naljute, slagali su se sa cenama koje je prodavac zamislio za sebe ili su čak obećavali da mogu prodati njihovu nekretninu i po većoj ceni. Mnogo puta smo imali slučaj da pri proceni stana čujemo od prodavca da je agent koji je bio pre nas procenio nekretninu za 20-30% više od naše procene. Kada izrazimo svoje neslaganje sa tim, prodavac se, naravno, odluči za agenta koji mu je dao višu procenu. Rezultat toga je da su te nekretnine mesecima stajale u oglasima, niko nije bio zainteresovan da ih pogleda i kupi, a prodavci su svoje dalje planove odlagali ili stopirali. Sada kada tržište ide u drugom smeru, treba naći profesionalca koji će vam pomoći da ne izgubite previše na vrednosti svoje nekretnine, ali da ipak posao prodaje završite u razumnom roku.

Drastična je razlika između prosečnih cena u oglasnicima i prosečnim cenama ZAKLJUČENIH poslova po podacima Republičkog geodetskog zavoda. Iz ovoga se izvlači prost zaključak da se prodaju samo nekretnine koje imaju realne cene, dok se ove druge mesecima vrte po oglasima bez ikakvog efekta. Za vas kao prodavca, bitno je da znate da se visina naše posredničke naknade usklađuje sa cenom nekretnine, tako da nam ne ide u prilog da cena bude niža, ali nam ne ide u prilog ni da vam obećavamo ono što ne možemo ispuniti.

Pravi profesionalac vam neće reći ono što vi želite da čujete, već će vam dati pravu, korisnu informaciju o stanju na tržištu, jer je u njega upućen na dnevnom nivou. Kao i u svakoj sferi u životu, tako i u prodaji nekretnina, najbitnije je da izbegnete laskavce, nego da se obratite profesionalcu koji izuzetno dobro poznaje svoj posao i poslušate njegov savet.

Srećna prodaja.
Vaše Mitrović Nekretnine 2022