Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

Koje osobine, veštine i znanja treba da poseduje Vaš agent za nekretnine?

Pouzdan agent za nekretnine je ključni faktor uspešne kupovine ili prodaje nekretnine, kako kod nas u Srbiji, tako i u inostranstvu. U drugim zemljama ova profesija je mnogo poštovanija, te je i zakon bolje prilagođen, ali takođe preciznije definiše obaveze i prava osoba koje žele da se profesionalno bave poslom posrednika pri kupoprodaji nekretnina. U Srbiji postoji značajan pomak po ovom pitanju, ali ima još puno mesta za napredak.

Pre svega, bitno je naglasiti da je ovo odgovoran poziv, te je potrebno da se poznaju zakoni, bankarske regulative, etika poslovanja, poslovna korespodencija… Pored navedenih znanja agent se može istaći iskustvom, iskrenošću, željom da pomogne, pravovremenom reakcijom, pouzdanošću, strpljenjem itd.

 

Krenimo od toga da je kupovina ili prodaja nekretnine velika investicija i zahteva ozbiljan i profesionalan pristup. Uglavnom se kupci odlučuju za nekretninu na osnovu emocija, a zadatak pozdanog agenta za nekretnine, koji će imati široko znanje i iskustvo u industriji nekretnina, a sve u cilju kako bi pomogao svojim klijentima u procesu kupovine ili prodaje, je da objektivno sagleda situaciju na tržištu i u skladu sa tim savetuje svoje klijente.

Sa druge strane, prodavci nekada imaju problem da odrede realnu cenu svoje nekretnine koju prodaju. U ovom slučaju zadatak stručnog posrednika je da profesionalno i realno proceni nekretninu koja je predmet prodaje, da objektivno sagleda sve činjenice i podatke, i iskreno posavetuje prodavce. Iskusan agent će vam uvek iskreno reći, argumentovano obrazložiti i bliže približiti sve činjenice i odgovoriti na sva vaša pitanja. Svaki ozbiljan agent za nekretnine se redovno informiše o tržišnim vrednostima i moj savet je da iskoristite njegovo znanje i veštine.

 

Kako bi bio uspešan, agent za nekretnine bi trebao da ima dobre veze i sa drugim agentima, sa kupcima ali i prodavcima nekretnina. Osim toga bi trebao da bude sposoban da proceni vrednost nepokretnosti i da pruži korisne savete o tome kako da se nekretnina pripremi za prodaju ili pregleda za kupovinu. (O tome možete više pročitati u našem tekstu pod nazivom “Saveti za prodavce – kako pripremiti svoju nekretninu za prezentovanje kupcima”)

 

Agent za nekretnine bi trebao da prati najnovije trendove u industriji nekretnina kako bi pružio svojim klijentima najbolju uslugu. Takođe bi trebao da bude upućen u zakonske propise koji se odnose na kupovinu ili prodaju nekretnina u njegovoj zemlji. Takođe, bi trebao da ima pristup najboljim marketinškim alatima kako bi svoju kompaniju promovisao i privukao nove prodavce i kupce. Profesionalna prezentacija oglašene nekretnine nekada može da odradi čuda i da prodaju skrati na rekordan rok. Vodite računa da osoba kojoj odlučite da poklonite poverenje za oglašavanje nekretnine takođe bude sposobna da napravi odličnu prezentaciju. Sem dobrog vokabulara koji je potreban da se ispiše valjani internet opis nekretnine, neophodno je da vašu nekretninu fotografiše tako da je realno prikaže, ali i fotografijama privuče buduće kupce.

 

Jedna od najvažnijih stvari koje bi osoba koja se bavi ovom profesijom trebao da radi jeste da sluša svoje klijente i razume njihove potrebe i želje. Trebalo bi da bude sposoban da predloži nekretnine koje odgovaraju kriterijumima njegovih klijenata i da ponudi savete i informacije koje će im pomoći da donesu pravu odluku. Na ovaj način će skratiti vreme za potragu nekretnine sa jedne strane, a sa druge strane ovaj stresan period u životu učiniti mnogo lakšim.

 

Bitno je naglasiti da osoba koju angažujete bi morala da bude otvorena za komunikaciju i dostupna za svoje klijente. Te bi morao da bude spreman, i da zna da odgovori na pitanja, da pomogne klijentima u svakom koraku procesa kupovine ili prodaje. Naravno, agent bi trebao da bude iskren i transparentan u svom poslovanju  kako bi izgradio poverenje sa svojim klijentima.

 

Kao deo poslovanja, vaš odabrani agent za nekretnine bi trebao da obezbedi pravnu zaštitu za svoje klijente. To može uključivati pripremu ugovora i pružanje pravnih saveta kako bi se osiguralo da su sva dokumenta i transakcije u skladu sa zakonima. Agent bi trebao da bude spreman da radi sa advokatima i drugim stručnjacima kako bi osigurao da se proces kupovine ili prodaje nekretnine odvija što je lakše I beže moguće.

 

Želimo vam srećnu prodaju i kupovinu, nadamo se ćemo imati priliku da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo.

 

Autor:

Danijela Sabljov

Menadžer prodaje

Br. Licence: 4441