Agencija upisana u registar posrednika pod red. br. 1415

Kako pripremiti svoju nekretninu za prezentovanje kupcima?

Saveti za prodavce – kako pripremiti svoju nekretninu za prezentovanje kupcima

 

Sada kada ste unajmili pravog stručnjaka za nekretnine u cilju da što brže prodate svoju nekretninu, vaš dom je oglašen i veoma brzo dobijate prvi poziv vezan za zakazivanje termina za prezentaciju i razgledanje. Šta sad?

 

Mnogi prodavci ne razmišljaju o ovom koraku, a njihovi agenti ih ne savetuju, da svoju nekretninu uz malo truda i vremena mogu da pripreme za planiranu prezentaciju kupcima, kao i da to može biti od izuzetne pomoći u prodaji. Ne samo da priprema može smanjiti vreme potrebno za prodaju, već može dovesti i do lakših pregovora u vašu korist vezano za samu kupoprodajnu cenu!

 

Sigurno se pitate sledeće: odakle početi?

Nikada ne oklevajte da pitate svog agenta za nekretnine za savet. Vaš agent bi trebalo da zna šta je važno za kupce na lokalnom tržištu.

Pametno je početi ispočetka, tj. spolja i simulirati dolazak i prolaz potencijalnih kupaca. Imajte na umu važnost prvog utiska. Ukoliko obratite pažnju na sledeće savete za pripremu vašeg doma za prezentovanje i razgledanje, sigurno će vam umnogome pomoći da brže realizujete prodaju!

 

Proverite privlačnost same nekretnine – eksterijer i enterijer

Izreka: „Nikada nećete imati drugu priliku da stvorite dobar prvi utisak“ je tačna kada je u pitanju potencijalni kupac koji gleda vašu nekretninu. Prvi utisak koji će kupac steći o svom budućem domu je vezan za je eksterijer i „privlačnost“.

Ukoliko prodajte kuću potrudite se da trava u dvorištu bude pokošena, da nema nikakvog otpada, nagomilanog lišća i da je prilaz pistupačan. Naravno, neke od ovih stvari zavise i od samog godišnjeg doba u kom prodajete svoju nekretninu. Ako imate kućnog ljubimca, pobrinite se, makar dok je sama prezentacija u toku, da bude na drugom mestu.

 

Ukoliko prodajete stan, što je i najčešći vid kuporpodaje na novosadskom tržištu, pobrinite se da u hodniku zgrade ispred vašeg stana ne bude nagomilanog nameštaja ili otpada.

Jedna od najuočljivijih stvari za potencijalnog kupca je nered. Neki delovi stana se više koriste i često su baš ti delovi u kojima se najčešće skupljaju stvari. To su uglavnom hodnici, spavaće sobe i stepenište (ukoliko ono postoji). Pobrinite se da su sve prostorije uredne kao, te da su sve cipele, kaputi i pošta sklonjeni iz vidokruga.

 

Sredite kuhinju i kupatilo

Kuhinja je već tradicionalno, pored kupatila, najbitnija prostorija u kući ili stanu. Od izuzetne važnosti je da ove prostoije budu čiste i uredne. Raskrčite sve police koje su vidljive. Sklonite i složite posuđe, začine i kuhinjski pribor na mesto koje je predviđeno za njih. Pobrinite se da sve radne površine budu čiste, a kompletna tehnika prebrisana. Kada pričamo o kupatilu, potrebno je da složite i sklonite kozmetiku sa kade ili tuš kade. Prebrišite podove i sanitarije. Ovo će prostorijama dati svežinu, a kupac će primetiti i miris čistog doma. Zapamtite, cilj je da se kupac oseti kao da bi mogao da živi tu!

 

Uredite spavaće sobe

 

Kod spavaćih soba, najbitnije je da kupac vidi da su praktične i da može komforno da smesti svoje stvari u tu prostoriju. Postoji nekoliko stavki koje treba proveriti pre prikazivanja: da li su kreveti namešteni i ukrašeni nekim lepim jastucima ili dodatkom. Razlog zbog kog je ovo bitno je jer neuredan i nenamešten krevet najčešće ostavlja negativan utisak. Dragocene i lične stvari poput fotografija i nakita sklonite na bezbedno mesto, makar u toku samog prezentovanja. Složite ormane jer ukoliko su oni ugradni Ii rađeni po meri gotovo uvek ostaju u stanu kada ga prodate, a kupac će želeti da pogleda njihovu dubinu i šta je sve moguće smestiti u njih.

 

Osvetljenje i ugođaj

Budući kupci vase nekretnine će definitivno obratiti pažnju na osvetljenje. Da bi doprineli prirodnom osvetljenju razmakinte zavese, podignite roletne i pobrinite se da sva svetla budu uključena. Ukoliko je neophodno zamenite dotrajale sijalice.

Dobro provetrite svaku prostoriju. Ako se vasa nekretnina prodaje u periodu kada je spoljna temperature visoka, uključite klimu i rashladite sve prostorije.

Dodatni savet je da ubacite osveživač vazduha.

 

Imajte na umu da vaši budući kupci kupuju svoj budući dom ili investiciju. Bitno je da se osećaju prijatno dok borave u vašoj nekretnini.

 

Kakvu ulogu ima agencija i agent i kako vam mogu pomoći?

Agent kog ste unajmili i vi treba da radite u istom timu. Kao što smo već ranije napomenuli, osećajte se slobodnim da mu postavite pitanja i obratite mu se za pomoć. Angažujte agenta koji vam uliva poverenje. Ne zaboravite da je iskusan agent ovakve situacije prošao na desetine, ako ne i stotine puta, samim tim znaće adekvatno da vas posavetuje.

Pobrinute se nekretnina koju prodajete bude na ovaj način pripremljena kada agent i fotograf dođu da fotografišu i naprave plan prezentacije. Dobre fotografije su pola posla. Pripremite dokumentaciju koja je neophodna za oglašavanje.

Dopusite vašem agentu da održi prezentaciju, dajte mu prostora da odgovori na sva pitanja budućih kupaca. Ne zaboravite, svi imate zajednički cilj, a to je uspešna realizacija kupoprodaje.